Den globale tøjkrise
Velkommen til Den Globale Tøjkrise – Et scenarie-didaktisk undervisningsforløb for 7.-10 klasse.
Kan mode være bæredygtig – og hvad kan I gøre?
Hjælp tøjfirmaet Eliwo med at træffe bedre valg! Hvilke materialer er mest bæredygtige? Hvem syr dit tøj? Og hvordan påvirker reklamer egentlig dine køb? Tag med på en rejse gennem tøjets liv – fra råmaterialer til skrald– og opdag, hvor stor indflydelse I som forbrugere faktisk har.
OBS! Forløbet fungerer bedst i Google Chrome.
Forløbet er udviklet af MUNDU – Center for global dannelse og støttet af OpEn-puljen.
1: Introduktion
På dag 1 i forløbet bliver I rådgivere for det fiktive tøjfirma Eliwo, der er havnet i en shitstorm af vrede forbrugere. Jeres opgave er at finde ud af, hvad der gik galt – og hvordan det kan fikses.
For at komme i gang får I en introduktion til Doughnut-modellen – et værktøj, der hjælper med at finde balancen mellem forretning, mennesker og planeten. Samtidig dykker I ned i tøjproduktionens værdikæde – fra bomuldsmark til butikshylde.
2: Produktion af råmaterialer
På dag 2 dykker I ned i første led af tøjproduktionens værdikæde: råmaterialerne. Hvor kommer tekstil egentlig fra, og hvad koster det for mennesker og planeten at producere dem?
Som rådgivere for Eliwo skal I undersøge, hvordan virksomheden kan gøre deres produktion mere bæredygtig – og komme med konkrete forslag til, hvordan de kan tage bedre valg, allerede inden stoffet rammer systuerne.
3: Hvem syr dit tøj?
På dag 3 ser vi nærmere på dem, der syr det tøj, vi har på hver dag. Hvad tjener de? Og hvad ville en T-shirt koste, hvis de fik en løn, de kunne leve af?
Her skal I regne ud, hvad en retfærdig løn betyder for prisen på tøjet. Samtidig skal I tænke kreativt: Hvordan kan Eliwo sikre bedre arbejdsforhold – uden at miste deres kunder?
4: Reklamer og SoMe
På dag 4 zoomer vi ind på sociale medier og reklamer. Hvordan påvirker algoritmer, influencere og greenwashing vores valg – uden at vi måske lægger mærke til det?
I skal arbejde kildekritisk med reklamer og sociale medier og undersøge, hvordan I selv kan påvirke algoritmen. Samtidig skal I rådgive Eliwo: Kan de markedsføre deres tøj etisk forsvarligt – eller er det en umulig opgave?
5: Dit tøjforbrug
På dag 5 er fokus på jeres eget tøjforbrug. Hvilke valg har I som forbrugere – og hvordan kan I være med til at ændre den fast-fashion-prægede industri?
Gennem kreative og løsningsorienterede øvelser skal I undersøge, hvordan vi kan gå fra en køb-og-smid-væk-kultur til en mere cirkulær tilgang. Kan vi gentænke måden, vi forbruger tøj på – uden at gå på kompromis med stil og behov?
Små valg kan gøre en stor forskel. Hvilket valg tager du?
Til Læreren
Introduktion og vejledning
Den globale tøjkrise er bygget op som et ugeforløb, men kan også benyttes i mindre “bidder”. Alle dage varer ca. 6 lektioner. Se lærervejledningen for forslag til, hvordan forløbet kan struktureres.
Materialet opfylder Fælles Mål indenfor dansk, samfundsfag, geografi og matematik.
For at klæde dig bedst mulig på til at facilitere forløbet Den Globale Tøjkrise, har vi lavet en introduktionsvideo til forløbet og dets opbygning i genially.
OBS! Du kan booke en to-lektioners opstarts-workshop til “Den Globale Tøjkrise” til din klasse.
Læs mere og book en workshop her.
Se elevers kreative bud på, hvordan vi kommer tøjkrisen til livs.
Ekstra-materiale
Vil du dykke dybere ned i tøjbjerget?
Så kan du finde en samling af ekstra-opgaver, der knytter sig til forløbet “Den Globale Tøjkrise”.
Inspiration
Interesseret i yderligere materiale og kilder om doughnut-modellen og tøjindustrien?
Gå på opdagelse i vores inspirationskatalog og lad dig inspirere.